Expoziție de fotografie realizată cu drona
15 octombrie 2016 – 8 ianuarie 2017 București
Expoziția de fotografie „Piața, loc simbolic al orașului”, semnată de Cătălin D.Constantin, propune o perspectivă inedită asupra unui spațiu, pe care îndeobște îl vedem de la înălțimea ochilor sau, cel mult, dintr-un turn. Celebre sau necunoscute, piețele orașelor europene, fotografiate cu o dronă profesionistă, dezvăluie detalii și sensuri simbolice pentru înțelegerea poetică a acestui teritoriu urban, adeseori privit doar din unghiul funcționalității. „Ce e o piață? Un spațiu arhitectural? O scenografie pentru spectacolul social și cel istoric? Un centru geografic? Un martor?” sunt întrebările care au definit demersul antropologic al expoziției itinerate la Mogoșoaia (15 octombrie-3 noiembrie), în holul de marmură al Facultății de Litere (5-6 noiembrie 2016), la Palatul Suțu (10 noiembrie 2016 – 8 ianuarie 2017).
Pasionat de imagine, detalii arhitecturale și istorii umane, Cătălin D. Constantin, inițiatorul proiectului și autorul fotografiilor este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la departamentul de studii culturale al Facultății de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cel mai recent volum se intitulează “Ferestre din București și poveștile lor”. În 2014 a susținut la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” al doilea doctorat, legat de mediul urban, care are ca temă chiar piața orașului european.
Expoziția-eveniment „Piața, loc simbolic al orașului” face parte dintr-un proiect mai amplu, cofinanțat prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și inițiat de Peter Pan Art în parteneriat cu Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia, Muzeul Municipiului București, Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Facultatea de Litere a Universității din București. O serie de conferințe și ateliere, sub coordonarea domnului profesor univ. dr. arh. Sorin Vasilescu și moderate de Cătălin D. Constantin, vor dezbate subiecte legate de arhitectura urbană și istoria piețelor europene, începând cu data de 15 octombrie până la sfârșitul anului 2016.
Imaginile văzute din înaltul cerului, poetice, amețitoare, crează o nouă dimensiune pieței urbane, subliniind importanța ei arhitecturală, antropologică, identitară, comunitară. „O piață de oraș e un rezumat dar și un spațiu privilegiat, un palimpsest care vorbește despre istoria și viața așezărilor europene în epoci diferite” motivează Cătălin D. Constantin alegerea subiectului. „Arunc asupra pieței o privire antropologică”.