You are currently viewing Despre cum te poate schimba experienţa multiculturalismului

Despre cum te poate schimba experienţa multiculturalismului

Voi începe prin a spune ce înseamnă pentru mine multiculturalismul. În viziunea mea, multiculturalismul nu este pur şi simplu o uniune a mai multor popoare care vorbesc limbi diferite, ci reprezintă o experienţă emoţională care te poate face să priveşti relaţia cu ceilalţi diferiţi ţie, dintr-o perspectivă total nouă.

Mulţi dintre voi, la fel ca şi mine , vă consideraţi a fi foarte prietenoşi şi puteţi lega relaţii de prietenie şi să socializaţi cu orice tip de persoană care vă iese în cale, indiferent de naţionalitate. Mulţi dintre voi, aţi avut experienţe de multiculturalism.

Experienţa pe care am trăit-o eu a fost în nordul Italiei, în minunatul oraş Modena. Am început liceul acolo ca după aceea să fac şi un an de facultate la Bologna. Au fost 5 ani presăraţi cu experienţe care mai de care mai diverse şi interesante. De la simpla amintire a mirosului de cafea Lavazza şi a brioche-lor dis de dimineaţă în drum spre liceu, la multitudinea de materii ale liceului clasic, precum greaca veche, latina, istoria artei, literatura italiană şi lista poate continua şi nu în ultimul rând, terminând cu amintirea străduinţei mele de a învăţa limba italiană exact ca un nativ; şi vreau să vă spun că a fost un efort plăcut.

Astăzi, după ce au trecut 6 ani de la experienţa pe care am avut-o în Italia, limba italiană mi-a devenit a doua limbă maternă şi mă simt mândră.

12476094_10208579177867949_1453631062_n

În ceea ce priveşte partea socială, vreau să vă spun că am observat clar diferenţe de la un popor la altul. Însă aceste diferenţe te ajută să decizi unde vrei să îţi trăieşti următorii ani din viaţă. Eu am ales să îi trăiesc în România şi asta pentru că nicăieri nu e mai bine ca acasă.

La bella vita este în Italia , dar şi mai bella este pe pământul unde te-ai născut, unde primele cuvinte pe care le-ai auzit au fost în limba română.

Din această experienţă am rămas cu multe amintiri plăcute, pe care le păstrez adânc în inima mea, iar de fiecare dată când mă întorc, locurile parcă au rămas intacte, sunt doar eu cea care a crescut, m-am schimbat şi am înţeles că experienţa multiculturalismului te poate schimba din mai multe puncte de vedere. Nu aş schimba nimic din tot ce am trăit şi cred cu tărie că oriunde există deschidere sufletească, curiozitate şi respect în a cunoaşte persoanele care vorbesc altă limbă decât a ta, există o comoară.

Autor: Bianca Zait

Lasă un răspuns