eXplore dance festival #9: a treia săptămână Stage & Playground — un program pentru întreaga familie

Dedicată exclusiv copiilor și familiei, cea de-a doua parte a eXplore dance festival #9 a început luni, 13 octombrie.

Secțiunea Stage & Playground este un program unic, gratuit de spectacole și ateliere de dans, teatru, new-media, desene creative și jocuri, ce accentuează petrecerea timpului în familie într-un mod inedit. Arta contemporană îşi caută un viitor public îndrăzneţ. Şi ce context mai bun ca acesta pentru a-l explora?
Atelierele Stage & Playground din cadrul acestei ediții a festivalului oferă pentru prima dată în România șansa de a descoperi și aborda tehnici și tehnologii digitale, analoge și corporale într-un mediu interactiv, constructiv și creativ. Ele se vor ține zilnic pe parcursul întregii săptămâni și presupun mai mult decât simple jocuri și exerciții. Participarea la fiecare sesiune va ajuta la punerea în scenă a primelor spectacole realizate integral cu și de către copii curioși și dedicați, care vor fi deschise publicului larg.

PROGRAM ATELIERE STAGE & PLAYGROUND — 13-26 OCTOMBRIE 2014
ATELIER BODY & ANIMATION, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
un atelier live cinema-performance / 11+
13.10 – 19.10.2014

Timp de o săptămână acest workshop va aborda tehnici și tehnologii digitale, analoge și corporale, introducându-i pe cei mici în universul scenografiei stop-cadru. Îndepărtându-ne de lumea calculatoarelor, diferite obiecte, live drawing și mișcarea în timp real vor fi folosite pentru a crea animații pe loc, în timp real. Vom vorbi despre ce înseamnă live video, despre procesele, conceptele și tehnicile necesare creării unui spectacol live și vom stimula creativitatea fiecărui participant. Ne vom distra lucrând cu seriozitate, iar în ultima zi vom prezenta rezultatele publicului larg.

ATELIERE DE DESEN CREATIV, Laura Leonte (RO)
exerciții de improvizație în desen / 7-9; 10-11 ani
18-19.10.2014 / 10:00 – 11:00 / WASP (recomandat copiilor de 7-9 ani, 60’)
18-19.10.2014 / 11:30 – 12:30 / WASP (recomandat copiilor de 10-11 ani, 60’)

În orele de atelier creativ, Laura îi va provoca pe cei mici să își exploreze teritoriul imaginației și chiar să și-l extindă. Atelierele vor lucra la nivel individual, dar și relațional. Copiii vor fi încurajați să își exprime propria creativitate, dar și să interacționeze cu a celorlalți.

În prima zi, copiii își vor exersa talentul și creativitatea nemărginită ilustrând un obiect util pe care îl vor păstra. Înainte să se apuce de desenat, ei vor purta discuții despre realitate și imaginație. În atelierul interactiv de pe 19 octombrie, copiii vor inventa o poveste împreună și o vor ilustra separat. Părinții vor putea asista participativ la întregul proces.

DANCE & PERFORMANCE WORKSHOP, Colette Sadler (UK)
8-10 ani
20.10. – 26.10.2014 / 10:00 – 20:00 / WASP

Acest atelier de dans și performance ce va fi livrat în limba engleză este structurat în așa fel încât copii să poată crea singuri un material de spectacol, în jurul unor cerințe și stimuli legați de o temă anume. În acest context, tema este o fantomă. Însă nu este o fantomă obișnuită, este o fantomă dansatoare. Nu are casă sau corp, așa că se plimbă din loc în loc, din obiect în obiect, din om în om, căutând un loc în care să poposească. E atât de ușoară încât se mișcă foarte repede și poate intra în obiecte în orice moment, dându-le viață, mișcându-le și făcându-le să vorbească cu voci care mai de care mai amuzante și mai ciudate. Care e următorul loc în care va ateriza fantoma noastră?

ATELIER ÎN FAȚA BLOCULUI, Vlad Tomei & Mihai Gheorghe (RO)
jocuri ale generației cu cheia de gât
25.10. – 26.10.2014 / 10:00 – 12:30 / WASP

Vă mai aduceți aminte de 1, 2, 3 la perete stai, Elasticul, sau Capra? În cadrul acestor ateliere cei mari vor avea ocazia de a călători înapoi în timp în perioada copilăriei, în timp ce îi vor asista sau vor participa activ alături de cei mici la (re)descoperirea unei frânturi de folclor urban românesc, în peisajul unei zone post-industriale din București. Fiecare joc are „cartolina” lui individuală, astfel încât vor putea fi scoase şi luate afară, la joacă.

RSVP
Participarea la ateliere este gratuită în baza înscrierii în prealabil, la workshops@exploredancefestival.ro, însă, având în vedere că o parte dintre ele sunt susținute de către artiști străini, copiii vor trebui să poată înțelege și comunica în limba engleză cel puțin la nivel mediu. Pentru înscriere vom avea nevoie de numele şi vârsta participantului, atelierele pentru care se optează (se poate opta pentru mai multe), confirmarea disponibilitații pe întreaga durată a atelierului cât și de nivelul de cunoștiințe în limba engleză.

Programul de spectacole al festivalului va continua în paralel, până pe 26 octombrie, cu o serie de producții noi adresate în egală măsură celor mari și celor mici.

PROGRAM SPECTACOLE STAGE & PLAYGROUND
JOI, VINERI & SÂMBĂTĂ — 16, 17 & 25 OCTOMBRIE 2014
Produse Domestice, Ioana Păun/Xandra Popescu (RO)
premieră / teatru / 120’
16.10.2014 / 19:30 / WASP (avant-premieră)
17.10.2014 / 19:30 / WASP (premieră)
25.10.2014 / 19:30 / WASP (premieră)

Într-o țară cunoscută ca exportator al muncii domestică, a angaja ajutoare exotice crește capitalul simbolic al celor care dețin puterea.

Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România nevoită să își susțină familia de acasă. Agenția intermediară o plasează ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Deși îi este dor de fiica ei, Joy se simte bine când muncește și își admiră angajatorii. Recunoscătoare că și-a găsit un post bun, ea își depășește uneori îndatoririle și gătește sau curăță în casă. Totul merge bine, până când într-o zi, tatăl familiei începe să o hărțuiască sexual. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să își confrunte soțul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy își va da seama ca că a intrat într-o capcană domestică. Ceea ce a început ca o favoare acordată angajatorilor îi este acum pretins în mod imperativ. Treptat, Joy devine, sclava familiei. Această poveste pornește de la un caz real.

Ioana Păun (n. 1984) este regizor. Operează pe subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. All workers go to heaven (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), Economia Disperării (Muzeul Mexican din Chicago 2013), Indicele de Indignare (Letca Nouă și MNAC 2013) confruntă distopiile contemporane și imaginând situații posibile în care participanții ajung să co-existe pe o durată limitată. Ioana lucrează din 2012 la o platformă de vizibilitate a „industriei afecțiunii”, împreună cu artiste, jurnaliste, bone și menajere. De curând, Ioana face parte dintr-un colectiv internațional de artiști și programatori care dezvoltă forme de virusare a sistemelor de producție culturală, mutând atenția de pe creator pe utilizatori și subiect. În prezent Ioana este doctorand și cercetează posibilitatea democratizării artei și extinderea formelor participative în realitate.

Xandra Popescu lucrează ca artistă, scriitoare și realizatoare de film. A studiat Dramaturgia în cadrul Universității Naționale de Teatru și Film și are un background în Știite Politice. În munca ei adresează aspecte personale dintr-o perspectivă politică si poetică. A scris trei filme în regia artistului Șfefan Constantinescu: Cină în Familie, Șase pești mari și Viking Line Story, precum și alte piese și scenarii. La sfîrșitul lui 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucrează unori împreună cu artista Larisa Crunțeanu sub numele Soyons Impossible. Împreună coordonează activitatea Atelier35, un spațiu de proiecte din București dedicat extinderii limitelor artei contemporane. În prezent, lucrează și traiește în Berlin și București.

Vezi teaser: http://www.youtube.com/watch?v=hcIa4_k_UM4

SÂMBĂTĂ — 18 OCTOMBRIE 2014
Zoomwooz, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
live-cinema performance / 12+ / 45’
18.10.2014 / 19:00 / WASP
18.10.2014 / 20:30 / WASP

Zoomwooz este un performance live-cinema ce pune sub semnul întrebării funcționalitatea societății umane și ale sistemelor sale înconjurătoare. Karla Kracht și Andrés Beladiez folosesc tehnica cinemaului în timp real pentru a vorbi despre poziția individului într-o entitate sistematică, mereu schimbătoare, pe care o numim societate.

Ne povestesc despre amintirile, visele, frustrările și slăbiciunile lor, ce permit existența acestui joc de putere. Un cuib de viespi plin de suflete deznădăjduite ce-și revendică câte-o bucățică de nimic, minți nelocuite de ele însele, pierdute în timpul altora. Vise uitate, dorințe ce se pierd în memoria colectivă, îmbrățișări, bătăi pe umăr, țipete, un câine care latră, un sărut frivol care provoacă fluturi în stomac.

Karla Kracht lucrează ca artist video, ilustrator și animator. Colaborează cu muzicieni, arhitecți, companii de dans, alți artiști video, programatori, și, uneori, cu agenții de design și de publicitate. Instalațiile și performance-urile ei video au fost expuse prin tot felul de locuri din Europa, America de Sud și Asia.

Absolvent de regie de teatru și dramaturgie, Andrés Beladiez incorporează tehnologia în povestea scenică a pieselor sale. Activitatea sa e completată de experiență în domeniul management-ului cultural, a consultanței artistice pentru festivaluri, companii și structuri de programare.

Vezi trailer: http://vimeo.com/50487327

DUMINICĂ — 19 OCTOMBRIE 2014
Desen Creativ, Laura Leonte (RO)
prezentare publică / 5+ / 60’
19.10.2014 / 10:00 – 11:00; 11:30 – 12:30 / WASP

În urma celor două zile de atelier creativ, în care Laura îi va fi provocat pe cei mici să își exploreze teritoriul imaginației, și chiar să și-l extindă, va avea loc o prezentare publică. Atelierele vor lucra la nivel individual, dar și relațional. Copiii vor fi încurajați să își exprime propria creativitate, dar și să interacționeze cu a celorlalți. Astfel, vă veți putea implica participativ și veți putea vedea realitatea și imaginația prin ochii celor mici, sub forma unor obiecte și povești ilustrate chiar de către ei.

Laura Leonte are 34 de ani, este copywriter, ilustrator autodidact și mamă. Scrie și desenează de la 4 ani, lucrează în publicitate de 10 ani, e mama Ilincăi de 5 ani și de 3 ani crește comunitatea online de mâzgălitori www.compulsivedrawer.com. În ultimul său proiect a colecționat desenele a peste 30 de artiști români într-o carte concept de colorat care pune imaginația la lucru, intitulată Carte bună pentru colorat.

Body & Animation, Karla Kracht & Andrés Beladiez (DE/ES)
premieră / performance live-cinema cu copii de vârste 11+ / 45’
19.10.2014 / 19:00 / WASP

O primă abordare a tehnicilor și tehnologiilor digitale, analoge și corporale, acest workshop este o introducere în universul scenografiei stop-cadru în timp real, dedicat micilor școlari. Animațiile live sunt realizate pe loc. Folosind obiecte, live drawing și mișcare corporală, ne vom îndepărta de munca pe calculator și vom stimula creativitatea fiecărui participant. Vom vorbi despre ce înseamnă live video, despre experiență și procese, despre concepte și tehnici necesare pentru a crea un spectacol live de la A la Z.

Karla Kracht lucrează ca artist video, ilustrator și animator. Colaborează cu muzicieni, arhitecți, companii de dans, alți artiști video, programatori, și, uneori, cu agenții de design și de publicitate. Instalațiile și performance-urile ei video au fost expuse prin tot felul de locuri din Europa, America de Sud și Asia.

Absolvent de regie de teatru și dramaturgie, Andrés Beladiez incorporează tehnologia în povestea scenică a pieselor sale. Activitatea sa e completată de experiență în domeniul management-ului cultural, a consultanței artistice pentru festivaluri, companii și structuri de programare.

Habemus Bebe, Robert Bălan (RO)
teatru / 18+
19.10.2014 / 20:00 / WASP

Este cel mai personal şi, în acelaşi timp, cel mai politic text pe care l-am scris vreodată. Asta şi pentru că maternitatea, pe lângă toate lucrurile cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar la care într-un fel sau altul mă aşteptam, m-a pus şi în situaţia de a mă confrunta cu limitele corpului meu şi cu statutul meu artistic (sau social, ca să nu sune atât de pretenţios). Adică, ce mai pun acum după „elena vlădăreanu”? Mamă? E suficient pentru mine? Aş vrea mai mult? Îmi permit să fac mai mult? E drept faţă de copil ca eu să-mi folosesc timpul şi pentru altceva care să nu intre în schema alăptat-joacă-activităţi? Cum mă împac cu faptul că biroul şi laptopul şi cărţile au fost înlocuite rapid de blatul de bucătărie, aragaz şi oale? Este despre confuzie şi despre timp, despre corp şi despre identitate, despre nutriţie, hrană sănătoasă, angoasă” (Elena Vlădăreanu)

Elena Vlădăreanu s-a născut în 1981, în Medgidia. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (Română-Franceză) şi masteratul interdisciplinar Spectacol, Multimedia, Societate al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii din Bucureşti cu o cercetare despre performativitatea poeziei contemporane. Împreună cu Robert Bălan a scris scenariul de teatru radiofonic pentru copii În direct din Feliningrad (premiera în 2011) şi textul pentru copii Bâzdâc(premiera în martie 2014). În prezent lucrează ca jurnalist pentru Radio România Cultural. În 2008 a primit un grant european pentru realizarea unui documentar despre cultura bulgară contemporană.

Vezi trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wv4qhA9BRJ0

DUMINICĂ — 26 OCTOMBRIE 2014
Ghost (A Real Cartoon), Colette Sadler (UK)
premieră / producție de dans cu copii / 8+
26.10.2014 / 19:00 / WASP

Cum ar arăta pereții camerei tale, sau pantofii, dacă brusc ar începe să vorbească? Care este diferența dintre vietăți și obiecte? De exemplu, pentru tine, ce deosebește asfaltul de pozele din cărțile cu povești? Poate sună banal, dar există culturi care cred că toate lucrurile din lume sunt vii și au o minte a lor. Prin acest workshop supunem această idee la un test. Aici intră în scenă fantoma noastră.

Nu e o fantomă obișnuită, e o fantomă dansatoare. Nu are casă sau corp, așa că se plimbă din loc în loc, din obiect în obiect, din om în om, căutând un loc în care să poposească. E atât de ușoară încât se mișcă foarte repede și poate intra în obiecte în orice moment, dându-le viață, mișcându-le și făcându-le să vorbească cu voci care mai de care mai amuzante și mai ciudate. Care e următorul loc în care va ateriza? Aici începe spectacolul…

Născută în 1974, Colette Sadler este un coregraf și dansator scoțian de renume internațional, ce abordează divertismentul cu umor prin prisma dansului post-modern. Crează lucrări dedicate copiilor din 2011 și, de asemenea, predă, susține dezbateri și scrie despre activitatea ei într-o multitudine de contexte, inclusiv la HZT Berlin (unde predă cursuri la nivel de licență) și la RSAMD Glasgow.

Programul complet al festivalului este disponibil la: http://exploredancefestival.ro/2014-3/program-2014/?lang=ro
Bilete și informații utile: http://exploredancefestival.ro/practical-info/?lang=ro

Producători: Asociația 4Culture şi WASP – Working Art Space and Production.

Proiect cultural finanţat de: AFCN — Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti — ARCUB, prin Programul Cultural București 555 și Institutul Cultural Român.

Cu sprijinul: Institutul Goethe București, INTPA, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului în Bucureşti.

Parteneri media: 121.ro, Art Act Magazine, Art Clue, Art Out, B365, Ceaşca de Cultură, Citadinul, Cooperativa Urbană, Decât O Revistă, Designist, Feeder, Getlokal, Gingergroup, înFestival, Modernism, nicecream.fm, Orașul Meu, Postmodern, sub25, The Institute, Think Outside The Box, Veioza Arte, Weart, Zeppelin, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Lasă un răspuns