Noir – DANIELA ZBARCEA

Noir – DANIELA ZBARCEA
Expozitie de pictura

DanaArtGallery si Meropolis Art Collection vă invită să vizitați expoziția NOIR a artistei Daniela Zbarcea.
Evenimentul va avea loc în spațiul Metropolis Centre, Str.Grigore Alexandrescu nr. 89-97, în perioada 1februarie 2014 – 28 februarie 2014.
Vernisajul va avea loc marți, 4 februarie 2014, ora 18:30.

La 35 de ani, Daniela Zbarcea are deja un profil artistic distinct. „Scrierea“ei plastică, fie ea figurativă sau abstractă, este uşor de recunoscut: este o scriere fermă, pregnantă, plină de culoare, în mod paradoxal chiar şi atunci când combină doar negrul cu albastru. De altfel, prezenta expoziţie care poartă chiar titlul „Noir“ este ca o temă cu variaţiuni, tema fiind pur plastică – jocul negrului – iar variaţiunile reiau tema uneori ca fond, în picturile intitulate „Muzica“ sau „Noir“, alteori intervenind fulgurant ca în „Poetry“ sau decisiv ca în „Portul“. Artista trăieşte ancorată în lumea de azi, cum puţini alţi artişti ştiu să o facă, obsedată de ceea ce înseamnă condiţia umană în „peisajul“ noii tehnologii, care are efectul de a ne izola, deşi posibilităţile de comunicare cresc – ca în pictura „Conexiuni“. Pe de altă parte, mediul urban s-a verticalizat şi geometrizat peste măsură în ultimul secol, devenind ultrafuncţional – ceea ce exprimă condensat lucrarea „In the city“. Iar efemerul ne guvernează – „3 secunde“. În lucrările figurative sau vag figurative, intervin zone de abstract sub formă de figuri geometrice în pensulă subţire în culori vii, alternate cu tuşe late în culori mai potolite, combinaţiile trimiţând adesea privitorul înspre avangarda interbelică sau cea americană imediat postbelică, dar fără o adresă precisă. Daniela Zbarcea este de altfel legată de spiritul avangardei atât prin motivele inspirate de modernitatea contemporană nouă, dar şi prin exprimarea plastică. O avangardă autentică care nu uită că obiectul picturii este chiar pictura, în care viziunea originală este obligatoriu însoţită de ştiinţa compoziţiei şi a culorii. Prin gând şi gest pictural, Daniela Zbarcea este un creator nici nostalgic (deşi o lucrare se numeşte „Nostalgia“), nici paseist, dar nici gratuit iconoclast, trăitor sub dictatul noutăţii cu orice preţ. Noutatea picturii ei este izvorâtă din ceva mult mai profund: capacitatea de a-şi exprima plastic trăirile propriei personalităţi, unice şi irepetabile, ca de altfel a fiecăruia dintre noi.
Mihaela Varga

Daniela Zbarcea
Artist vizual, curator şi iniţiator al proiectului DanaArtGallery
1997 – 2002 Universitatea de Arte George Enescu – Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design

Expoziţii personale:
24 martie – 15 aprilie 2013 – „Intersecții” / pictură, Galeria Odeon, Bucureşti
12 septembrie – 3 octombrie 2011 – „Joy of life” / pictură, Hotel Epoque, Bucureşti
13 ianuarie – 14 februarie 2010 – Expoziţie de pictură, Foaierul Operei Române, Bucureşti
Expoziţii de grup (selecție)
18 mai – 16 iunie 2013 – Expoziţia artiştilor participanţi la rezidenţa în Franţa prin Asociaţia Soleil de l’est, Briare, Chateau de Trousse – Barriere
16 iunie – 15 iulie 2013 – „PIXELI”, Galeria Odeon, un proiect DanaArtGallery
5 decembrie – 22 decembrie 2012 – Graphic Poetry, Galeria Odeon
5 septembrie – 19 septembrie – „Rencontre”, Expoziție DanaArtGallery în Muzeul de Artă Constanța
13 iunie – 30 iunie 2012 – Cubul Rubik, Galeria Odeon, un proiect DanaArtGallery
26 noiembrie – 29 noiembrie 2010 – Participare la Târgul de Artă Contemporană „St-ART”, Strasbourg, Franţa

Picturi semnate de artistă se gasesc in colecții private in tara si strainătate.
Website
http://danielazbarcea.weebly.com/
http://danaartgallery.ro/arte-plastice/daniela-zbarcea

Lasă un răspuns