You are currently viewing Festivalul Internaţional de Film de la Cannes – trecut şi prezent
sursa: Yacht Charter Fleet

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes – trecut şi prezent

 

Pe 8 mai 2018 s-a dat startul celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes – cel mai important festival cinematografic şi totodată evenimentul cu cea mai mare mediatizare.

În cadrul său este decernat Premiul Palme d’Or, cea mai mare distincţie, introdusă începând cu anul 1955, atunci când i-a fost înmânată americanului Delbert Mann pentru filmul Marty. Înainte de 1955 distincţia a purtat numele de Marele Premiul al Festivalului Internaţional de Film, denumire ce a înlocuit-o pe cea de Palme d’Or şi ulterior între  1964 şi 1974, pentru ca în cele din urmă să se revină definitiv la denumirea de Palme d’Or.[1]

f

Cu siguranţă 2007 va rămâne un an de referinţă pentru cinematografia românească dar şi pentru regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu, cel care a fost recompensat cu Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile; distincţie care vine după o dublă premiere pentru pelicula După dealuri, pentru care Sursa foto: www.epochtimes-romania.com    Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – interpretele rolurilor principale – li s-a înmânat premiul pentru cea mai bună actriţă.

România este o prezenţă activă la Cannes, în contextul în care putem enumera şi alte filme care au fost premiate la diferite categorii la acest festival, printre care: Scurtă istorie (Ion Popescu-Gopo), Pădurea Spânzuraţilor (Liviu Ciulei), Răscoala (Mircea Mureşan), Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu) sau Poliţist, adjectiv (Corneliu Porumboiu).    

Iată câteva dintre premiile şi secţiunile de premii acordate în cadrul acestui festival: Palme d’Or pentru scurt metraj, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu,  cel mai bun film de debut, premiul pentru cel mai bun documentar, precum şi premiul pentru filme LGBT.

„Uită de filme. Cannes este un Festival de modă” spunea Paulo Coelho,[2] afirmaţie îndreptăţită, având în vedere faptul că  acesta este în fiecare an un bun prilej pentru vedete de a-şi etala ţinutele, într-o adevărată paradă a modei pe covorul roşu; de la rochii şic sau elegante, cum a fost cea purtată de Diane Kruger în 2015,[3] până de la rochii transparente, precum cele purtate de Kendall Jenner anul acesta, sau cele purtate anul trecut de Monica Bellucci şi Sara Sampaio.[4] Ce să mai spunem de Julianne Moore care a purtat o pereche de sandale total nepotrivite din care îi ieşeau dizgraţios degetele?![5] Sau de Marrion Cottilard care a purtat un fel de tricou foarte lung şi blugi?! Bine că şi-a completat ţinuta cu o pereche de încălţăminte cu toc, pentru că altfel ar fi încălcat regula impusă pare-se în 2015 la Festival,[6] regulă împotriva căreia Kristen Stewart a ales să protesteze la ediţia de anul acesta descălţându-se. Aceeaşi modalitate de protest a fost aleasă şi de Julia Roberts pe covorul roşu de la Cannes în 2016.

Ce s-ar fi întâmplat dacă, din cauza ţinutelor nepotrivite cu care au ales să „defileze” starurile la Cannes, festivalul s-ar fi anulat sau s-ar fi încheiat mai devreme, aşa cum a fost cazul ediţiei cu numărul 21, din 1968? Ca urmare a  grevei muncitorilor care avea loc în Paris, Festivalul din acel an şi-a închis porţile mult mai devreme decât ar fi trebuit.[7]

Se pare că la Croisette (aşa cum mai este cunoscut Festivalul de Film de la Cannes) este mereu loc de ceva spectaculos; este locul unde au loc premiere şi nu doar în ceea ce priveşte filmele, ci şi în privinţa statelor participante, aşa cum este cazul Arabiei Saudite care anul acesta participă pentru prima dată, cu o selecţie de scurt-metraje.

Multe ar mai fi de spus despre Festivalul Internaţional de la Cannes, însă este dificil de rezumat în câteva rânduri toate cele 71 de ediţii.

[1]http://www.grand-ecart.fr/miscellanees/histoire-liste-palme-or-festival-film-cannes/

[2]http://www.cosmopolitan.fr/,les-plus-belles-robes-du-festival-de-cannes-2014,1898759.asp

[3]https://www.glamourparis.com/festival-cannes-2015/tapis-rouge/diaporama/cannes-2015-toutes-les-plus-belles-robes-du-tapis-rouge/32166#diane-kruger-pour-la-montee-des-marches-de-the-sea-of-trees

[4]http://www.parismatch.com/People/Cannes-2017-Quand-les-stars-jouent-la-transparence-1270541

[5]https://www.aufeminin.com/mode/julianne-moore-ses-orteils-font-le-buzz-au-festival-de-cannes-photos-s55998.html

[6]http://www.marieclaire.fr/,polemique-a-cannes-les-talons-hauts-sont-ils-obligatoires-pour-monter-les-marches,737445.asp

[7]https://www.franceinter.fr/emissions/la-marche-de-l-histoire/la-marche-de-l-histoire-16-mai-2017

Sava Camelia Violeta – traducător limba franceză

Lasă un răspuns