You are currently viewing Livia Ivanovici și puterea de a conecta comunități

Livia Ivanovici și puterea de a conecta comunități

Livia Ivanovici și puterea de a conecta comunități

Despre accesibilitate, inclusivitate și creșterea calității mediului construit

Material realizat de Laura-Lucia Găvan

 

Pe Andreea-Livia Ivanovici am cunoscut-o în redacția Arhitext, acolo unde mi-am început ucenicia în jurnalismul cultural specializat. Țin minte și acum cât de impresionată am fost de rigoarea cu care trata fiecare subiect și fiecare număr al revistei, era, dacă stau să mă gândesc, mereu foarte serioasă, surprinzând la fiecare ședință de redacție cu ideile sale, parcă mereu pusă pe fapte, cu temele făcute, gata de acțiune. Mai apoi am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine în cadrul evenimentului Asamblaje II organizat de Arhitext la Dealu Frumos – iulie 2010. Acolo am avut plăcerea să dezbat valențele termenului de prag în cadrul unui 5 O’Clock, alături de Livia, dar și de alți tineri arhitecți-Cristina Matei, Mihai Ioan Baba, Sandu Dan Oliviu.

Mă leagă amintiri foarte frumoase de acea perioadă și de acea echipă, a fost începutul care mi-a confirmat că se poate.

De atunci și până în prezent, am continuat să admir implicarea Liviei în proiecte de arhitectură, în dezbateri, luări de poziții. În toamna acestui an ne-am reîntâlnit în București la conferința de design Smart Industries for a Smart City, în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a BIFE-SIM – Târg internațional de mobilă, echipamente și accesorii. Am povestit pe îndelete despre participarea sa ca speaker în cadrul evenimentului, într-un interviu acordat pentru Art Out. Astfel, am (re)descoperit-o pe Livia Ivanovici din postura de arhitect și comunicator. Am aflat cum cei 12 ani de experiență în jurnalism și management cultural i-au oferit posibilitatea de a urmări îndeaproape schimbările intervenite în domeniul arhitecturii, atât pe plan international, cât și la nivel national. Am înțeles mai bine de ce Livia crede în nevoia de a comunica arhitectura pe înțelesul celor care zi de zi sunt utilizatori ai spațiului construit. Discuția a mers și în direcția antreprenoriatului, întrucât ea este fondatoarea startup-ului A57, în cadrul căruia construiește strategii și acțiuni de comunicare și PR pentru proiecte ca: Alert – proiect de conștientizare a riscului seismic; #better; Trienala de Arhitectură East-Centric și multe altele.

Am vrut să aflu cum reușește Livia Ivanovici să creeze punți de legătură între mediul de afaceri, cel profesional – al arhitecturii – și cel al comunicării despre arhitectură. Iar răspunsul stă în două cuvinte – #reCONSTRUIM și #NOVEMBarh.

Ambele proiecte sunt posibile datorită unei comunități de arhitecți și prieteni implicați și datorită echipei de proiect formate din  arhitect Florin Enache, arhitect Andreea-Livia Ivanovici, avocat Olariu Cristina, inginer constructor Cristian Onofrei, arhitect Alexandru Sumanariu, arhitect Bogdan Udrescu, arhitect Ovidiu Grigorescu, arhitect Sergiu Cătălin Petrea, arhitect Andrei Fenyo, arhitect Horia Bejan, student architect Ioana Cotae, designer comunități, consultant Mădălina Neagu.

Primul este Summitul profesioniștilor în construcții și are loc în luna martie, cumulând echipe interdisciplinare reunite să dezbată soluții și să facă schimb de idei. Cel de-al doilea are loc pe 24 noiembrie în fiecare an și reunește 300 de arhitecți și specialiști în domenii conexe.

Ce înseamnă concret acest hackathon de arhitectură? Colaborare, networking, inspirație și creație, totul pentru initiative pentru siguranță și confort în mediul construit. Este evenimentul în care 30 de echipe se ocupă de 30 de subiecte de actualitate. Ceea ce este cu totul remarcabil este implicarea partenerilor de business care sprijină evenimentul, reprezentanții acestor companii fiind ei înșiși prezenți și implicați, parte din echipe, pe toată durata evenimentului.

#NOVEMBarh 2018 se va încheia cu susținerea publică a inițiativelor și proiectelor de acțiune, de fiecare dintre cele 30 de echipe. De la ora 19:00, pe 24 noiembrie, publicul invitat special să participe la susțineri va fi format din reprezentanți ai autorităților, universităților, mediului de business, asociațiilor profesionale, partenerilor.

Mai multe despre proiect poți afla aici – http://novembarh.ro.

În final, Livia Ivanovici e cea care susține și facilitează interacțiunea comunităților de specialiști. Tot ea este cea care, prin toate acțiunile sale, atrage atenția necesității dezvoltării unor smart communities, cum le numește, acele spații locuite de cetățeni și de specialiști. Rămân cu întrebarea Liviei – Ce s-ar întâmpla dacă s-ar întâlni mai des și ar comunica mai des cei din aceste comunități? Un posibil răspuns la această întrebare vom afla sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la a doua ediție NOVEMBarch.

Orice întâlnire cu Livia e provocatoare și inspirațională, iar modul său de a fi – activă, implicată și mereu prezentă poate fi un exemplu pentru noi toți. Poate și pentru că dincolo de activitatea sa de arhitect, rămâne un foarte bun comunicator și facilitator.

 

 

Lasă un răspuns