Programul cursurilor în Mai la Fundaţia Calea Victoriei

Atelier de STIL VESTIMENTAR feminin, din 10 mai, cu Valentina Bălaşa Ario

Fiecare detaliu al imaginii noastre spune ceva despre noi. Cei din jur isi pot forma o impresie despre stilul nostru de viata, preferinte, statut social, putere financiara, mediul din care provenim, educatie si starea de sanatate, pornind numai de la imaginea si tinuta noastra. Preferam sa fim o aparitie sau doar o prezenta?

La cursul de stil vestimentar, discutam despre cum putem sa ne imbunatatim imaginea pas cu pas si invatam cum sa ne imbogatim garderoba cu haine care sa ni se potrivesca si care ne reprezinta.

Vom analiza tipurile de conformatii corporale si vom afla ce fel de tinuta avantajeaza un anumit tip de silueta. In functie de ten, culoarea parului si a ochilor, descoperim care sunt culorile si nuantele pe care ar trebui sa le purtam.

Exista, intr-adevar, cateva articole vestimentare ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba nimanui. Vom afla care sunt acelea si cum le putem alege astfel incat sa ni se potriveasca, in functie de silueta, preferinte personale si stil de viata.

Introducere în ISTORIA ARTEI: de la Renaşterea italiană la Cubism, din 10 Mai, cu Cosmin Ungureanu

Vă propunem un curs fascinant de istoria artei, cu Cosmin Ungureanu, o călătorie prin câteva secole din cronologia artei europene, folosind instrumentele şi rigoarea disciplinei umaniste. Încercând să păstreze un echilibru cât mai stabil între popularizare şi informaţie de strictă specialitate, cursul vizează fixarea unor repere generale: artişti, evenimente, opere de artă celebre, inovaţii artistice, evoluţii stilistice etc.

„Istoria artei” are o dublă semnificaţie. Mai întâi, această titulatură desemnează suma artefactelor încadrabile într-una sau alta dintre categoriile convenţionale ale artei (pictură, sculptură, desen, tapiserie, orfevrărie etc.), realizate de-a lungul mileniilor în anumite circumstanţe şi cu mize/finalităţi mai mult sau mai puţin cunoscute.

Curs practic de DESIGN INTERIOR, din 11 Mai, cu Raluca Mocanu

Design-ul este o disciplină ce urmăreşte armonizarea estetică a spaţiului uman, începând de la conceperea obiectelor mărunte, uzuale, şi până la coordonarea de grupări complexe, cum ar fi amenajarea peisajului sau urbanismul.

Acest curs practic se adresează pasionaţilor de design interior care doresc să exploreze direcţiile stilistice istorice şi contemporane în acest domeniu, principiile de bază decorative, să înveţe să îşi identifice stilul personal şi modalităţile prin care îşi pot pune în aplicare preferinţele în propriul spaţiu de locuire.

MAGIE ŞI FILOZOFIE în Renaştere, din 16 Mai, cu Cristian Vechiu

Vom pătrunde în eclectica perioadă a Renaşterii încercând să desluşim sensul practicilor magice despre care au scris gânditori ca Marsilio Ficino, Cornelius Agrippa sau Giordano Bruno. Preocuparea acestora pentru magie şi ocult, vizând o sferă mai ezoterică a spiritualităţii, s-a înrâurit într-un mod (aparent) suprinzător şi armonios cu filozofia. De-a lungul timpului a persistat o dilemă care încă nu şi-a primit un răspuns definitv: în ce măsură se poate vorbi de o filozofie a Renaşterii?

Vom contura o imagine de ansamblu a Renaşterii şi vom dezvălui activităţile intelectuale complexe care s-au întrepătruns în această perioadă. Renaşterea a însemnat, din punctul de vedere al istoriei ideilor, un conglomerat de activităţi intelectuale care se aflau în strânsă legătură, chiar dacă acest lucru nu era întotdeauna urmărit în mod conştient.

Introducere în CULTURA JAPONEZĂ, din 18 Mai, cu Alice Teodorescu

Samurai, gheişe, călugări zen şi temple pe de o parte, Hello Kitty, Mario, j-rock şi anime pe de altă parte – unde începe şi unde se termină Japonia şi a sa cultură fascinantă? Cu o istorie lungă şi controversată, această cultură a dat naştere unor paradoxuri ce cuprind stricte reguli şi ierarhii sociale, o dragoste pentru artă şi frumos, o filosofie a simplităţii îndelung studiate, dar şi o cultură a jocului şi a vizualului ce depăşeşte orice imaginaţie.

Nimic nu este întâmplător, iar ceea ce pare simplu şi uşor este rezultatul unor practici îndelung performate şi rafinate. Dacă samuraii erau poeţi, caligrafi desăvârşiţi şi strategi, gheişele studiau până la desăvârşire arta conversaţiei, în ziua de azi această viziune asupra vieţii/lumii se regăseşte în cultura organizaţională a corporaţiilor, în sistemul educaţional şi chiar în modul în care se construiesc jocurile video, benzile desenate (manga) ori animaţiile japoneze (Cool Japan).

CURS de INIŢIERE ÎN PICTURĂ, din 19 Mai, cu Teodora Vărzaru

Te invităm la un curs introductiv pentru cei pasionaţi de pictură, cărora le lipseşte, poate, exerciţiul sau nu au mai practicat această artă de multă vreme. Alături de un artist plastic experimentat şi dedicat, poţi să-ţi exprimi creativitatea şi să-ţi cultivi talentul într-un spaţiu relaxat, în compania culorilor, luminii şi a formelor care ne inspiră.

Deşi  la 1839 pictorul Hippolyte Delaroche spunea, văzând un dagherotip:  “de azi pictura a murit”, acest mediu, probabil cel mai cunoscut din aria artelor vizuale, continuă nu doar să trăiască, ci să se metamorfozeze, să uimească, să indigneze ori să fascineze lumea.

La cursul de iniţiere în pictură vei învăţa bazele realizării unei picturi, pornind de la desen, acordând o atenţie sporită observaţiei, înţelegerii volumelor şi proporţiilor, totul îmbinat cu informaţii şi exemple din istoria artei vechi până la cea contemporană.

CURS DE ASTRONOMIE – Constelaţii, nebuloase, galaxii, din 23 Mai, cu Adrian Şonka

Vă invităm la un atelier de astronomie, susţinut de Adrian Şonka, membru al Astroclubului Bucureşti şi membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers).

Vom afla de la el ce înseamnă de fapt o constelaţie: cine, când şi cum a stabilit aceste importante repere pe harta cerului, vom învăţa cum să urmărim mişcarea corpurilor cereşti şi ne vom familiariza cu instrumentele astronomice.

BALUL BUCUREŞTIULUI INTERBELIC 2017, în 26 Mai, la Palatul Cercului Militar Naţional

Imaginează-ţi următorul scenariu: vineri seară, în 26 mai, de la ora 20.00, intri, având o ţinută cochetă, într-un palat elegant, din care se aude muzică retro. Savurează momentul, înseamnă că te afli la Balul Bucureştiului Interbelic, organizat de Fundaţia Calea Victoriei la Palatul Cercului Militar Naţional!

Pregăteşte-ţi rochia în stilul anilor ’20-’30, mărgelele, papionul, costumul şi pantofii de dans cu baretă pentru a VI-a ediţie a celei mai cunoscute petreceri interbelice din oraş. Ai pretextul perfect pentru a evada dintr-un Bucureşti aglomerat în lumea petrecerilor chic din Bucureştiul de altădată.

Atelier de COSMETICĂ NATURALĂ, în 27 Mai, cu Alexandra Catană

Vă invităm la un atelier demonstrativ de cosmetice din ingrediente naturale, la care veţi putea vedea procesul de manufacturare şi veţi putea afla care sunt “secretele” care stau la baza preparării parfumului solid, a balsamului de buze şi a cremei de faţă, susţinut de Alexandra Catană, creatoarea brandului Formula naturală.

Parte a vieţii noastre de zi cu zi, produsele de îngrijire personală au devenit în ultimul timp un puternic factor de risc asupra sănătăţii. Substanţele care stau la baza acestor produse sunt de cele mai multe ori dăunătoare, cu atât mai mult cu cât efectele folosirii lor nu se văd după una sau mai multe utilizari, ci în timp, ori în momentul când daunele făcute asupra sănătăţii sunt mari. Consecinţă a efectelor nedorite generate de produsele ce conţin substanţe chimice şi în domeniul produselor de îngrijire personală, au apărut variantele eco, ale căror ingrediente sunt naturale, biologice, neprelucrate chimic.

CURS DE FOTOGRAFIE urbană pentru începători, din 31 Mai, cu Valentin Boboc

Se spune că frumuseţea stă în ochii celui care priveşte, iar fiecare imagine poate spune mai mult decât ceea ce ”arată”. Henri Cartier Bresson a spus că ”fotografia e o reacţie imediată care conturează meditaţia.” Dacă îţi place să observi, descoperi, surprinzi colţuri neobişnuite, momente din viaţa de zi cu zi, să explorezi locuri noi sau să te joci cu alăturări noi, expresii diverse, emoţii, te invit să descoperim împreună o perspectivă diferită prin lentila fotografică.

Mai mult decât atât, îţi propun să dezbatem puţin partea filozofică a fotografiei şi să descoperim împreuna ceea ce face o fotografie… o fotografie şi nu o simpla poză. Vom parcurge împreună elementele cheie de care trebuie să ţii cont atunci când apeşi butonul de declanşare al aparatului şi care este rolul tău în crearea cadrului fotografic.

Participanţii vor primi “teme”, fotografii pe care le vor aduce la ultimele două sedinţe de curs, pentru a fi analizate şi discutate.

Lasă un răspuns