FREEDOM-Libertatea tinerilor(Educaţie nonformalã prin facilitare graficã)

Anual, data de 11 octombrie este consideratã a fi ZIUA INTERNAŢIONALÃ A EDUCAŢIEI NONFORMALE. Cu aceastã ocazie, Asociaţia „Clubul EXPRESIA IDEII”- ONG şi Asociaţia de tineret “Onestin” din Oneşti au organizat o ineditã activitate în scopul atragerii atenţiei publice asupra dreptului la libertate al tinerilor în societatea actualã. Participanţii ( tineri oneşteni cu vârste între 14-18 ani de la liceele din Oneşti) au lucrat individual sau în echipã, timp de o orã , la Sediul Asociaţiei de tineret Onestin, pentru a ilustra cât mai bine tema propusã (libertatea tinerilor în condiţiile societãţii actuale).Sub îndrumarea prof.Mariana Bendou (Preşedinte al Asociaţiei “Clubul EXPRESIA IDEII”) şi prof. Gertruda Caiter (coordonator proiecte Asociaţia “Onestin” ) şi utilizând tehnici de lucru dintre cele mai diverse (graficã,desen, colaj, acuarelã, graffitti, etc.) participanţii s-au strãduit sã-şi exprime cât mai bine ideea, mesajul personal despre libertatea tinerilor astãzi.
Facilitarea graficã (metoda de combinare a imaginilor cu text sau cuvinte ) foloseşte imagini şi simboluri pentru a crea o legãturã cu partea vizualã, emoţionalã a creierului în timp ce se adaugã structura. Deşi are un important element de graficã, esenţa constã în “proces” şi în “conţinut” şi nu neapãrat în imaginile drãguţe. Munca fiecãrui participant trebuie sã aibã sens pentru a putea contribui în mod relevant la reuşita grupului în care lucreazã…
Participanţii la eveniment au fost recompensaţi cu frumoase diplome de participare iar câştigãtorii au fost premiaţi şi evidenţiaţi alãturi de fotografia lucrãrilor lor dupã cum urmeazã:
– Premiul pentru cea mai spontanã lucrare –Bogdan Tobã
– Premiul pentru cea mai originalã lucrare – Andreea Ceobanu şi Andreea Voicu
– Premiul pentru cea mai expresivã lucrare – Monica Lungu
Lucrãrile evidenţiate vor fi expuse pentru câteva zile la sediul Asociaţiei de tineret Onestin din Oneşti şi postate pe siteurile celor ONG-uri.
La sfârşitul activitãţii, d-na psiholog Carmen Preda, invitatã special la eveniment, a analizat lucrãrile şi mesajele transmise de tineri prin acestea trãgând concluzii şi oferind sfaturi utile autorilor .
D-na prof.Aneta Ducica Diaconu, a purtat şi dumneaei discuţii cu participanţii pe tema propusã împãrtãşind din experienţa bogatã a anilor sãi de la catedrã.
Meritul deosebit al acestui eveniment este , pe lângã realizarea scopului şi obiectivelor propuse, acela cã douã O.N.G.-uri Oneştene au demonstrat cã îşi pot conjuga eforturile şi colabora foarte bine şi constructiv în realizarea unor nobile idealuri ceea ce ar putea constitui un exemplu şi prim pas în viitor pentru toate celelalte asociaţii şi fundaţii oneştene.

Mariana Bendou
Presedinte Asociatie
“Clubul EXPRESIA IDEII”, Oneşti
www.expresiaideii.tk

Lasă un răspuns