Invitatie expozitia de grafica Ipostaze cristice – Ruxandra Marin

 

Ceainaria Tea House organizeaza

Expozitia de grafica

Ipostaze cristice – Ruxandra Marin

21 septembrie – 3 octombrie 2012

 

Curator: Laura Lucia Mihalca

Gazda: ceainaria Tea House

Bulevardul George Cosbuc, nr. 13, Bucuresti

 

Vernisajul va avea loc vineri, 21 septembrie 2012, ora 19.

 

 

Ceainaria Tea House are placerea de a va invita la vernisajul expozitiei

 Ipostaze cristice – Ruxandra Marin.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 septembrie 2012, ora 19.

 

 

            In prezenta expozitie, Ruxandra Marin, masteranda in anul I la Grafica in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, prezinta publicului rezultatul cautarilor  sale cu privire la modul in care ar trebui reprezentat Hristos acum, in mileniul al III-lea.

Lucrarile fac parte din seria pe care Ruxandra a sustinut-o in cadrul examenului de licenta.

            Inevitabil, aceasta cautare a plecat de la datele existente din istoria artelor: reprezentarile hristice din arta paleocrestina si bizantina, ajungand  pana in  modernitate, la reprezentarile lui Iisus din arta lui Alexandru Radvan  sau a lui Bansky.

Despre demersul care a stat la baza acestor lucrari, Ruxandra Marin spune:

“Am ales pentru realizarea acestei teme tehnica monotipiei, deoarece oferă posibilitatea sintetizării formei prin decupaj, punând-o în evidență.Formatul ales va fi unul vertical, (de un metru 30 pe 60 cm) amintind astfel de reprezentarea bizantină a personajelor biblice.

Experimentul a stat la baza seriei “Ipostaze ale suferinței cristice”. Monotipia oferă posibilitatea experimentării pe formă, permițând astfel căutarea unui numar nelimitat de posiblități de intervenție. Astfel se justifică realizarea unui album intituat “Căutari”, pentru a completa prezenta lucrare.Acesta cuprinde variațiuni pe forme decupate, însă fără să pledeze pentru un rezultat final.

Principalul punct de interes este trăirea interioară a personajului, tocmai de aceea formele devin lipsite de carnalitate,transformându-se în umbre. Prin generalizarea formei, se dorește transpunerea estetică a mesajului mântuirii cristice. Sintetizarea constitiue începutul căutării plastice.”

 

            Lucrarile devin niste umbre spiritualizate, niste decupaje de-corporalizate cate vizeaza ascensiunea privitorului catre Inalt, reamintind de ascensiunea lui Hristos pe Cruce si de Inaltarea Sa.

Importanta acestui proiect consta pe de o parte in experimentarea posibilitatilor monotipiei ca mijloc de expresie in sine si pe de alta parte intr-o reluare a unui discurs (aproape uitat, am spune!) despre spiritualitate si/ versus umanitate, astazi.

Formele sinuoase si bine structurate compozitional si formal din seria Ruxandrei Marin surprind prin seriozitatea si emotia care pot fi resimtite cu usurinta de catre privitor.

Mirarea este, poate, cu atat mai mare cu cat acest tip de reprezentari este rezultatul cautarilor unui suflet tanar (asadar, o personalitate care nu este pe deplin formata din punct de vedere artistic, care este inca in perioada cautarilor si a experimentelor), si nu a unei personalitati artistice deja formate intr-o anume rigoare estetica si a spiritului.

 

 

            Ruxandra Marin (n. la 20 februarie 1991) a absolvit liceul de arte plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti, sectia grafica si Facultatea de Arte Plastice, sectia Grafica, in cadrul Universitatii Nationale de Arte Plastice din Bucuresti.

Actualmente este studenta la master la Grafica in anul I in cadrul aceleiasi facultati, prof. Nicolae Alexi.

Din 2011 este grafician colaborator pentru revista Art Out, fiind cea care realizeaza grafica copertilor pentru revista Art Out si pentru Teen Art Out.

In timpul liber, creeaza bijuterii hand-made.

 

 

Va asteptam la vernisaj, pentru a descoperi universal Ruxandrei Marin.

 

 

Laura Lucia Mihalca

 

Curatorul expozitiei

 

Contact:

Ceainaria Tea House

bulevardul

office@tea-house.ro

www.tea-house.ro

0721674578

 

Laura Lucia Mihalca

PR ceainaria Tea House

ceainariateahouse@gmail.com

0747060128

 

 

 

 

 

           

 

 

            

Lasă un răspuns