LA PAS PRIN GERMANIA

Imprevizibilă…așa aș descrie cea mai inopinată excursie organizată cu doua zile înainte de plecare.

Destinația: Gemania, un trio citybreak prin eleganta Hanovra, Hamburg, orașul celor mai multe poduri din Europa și Berlin, cu poveștile sale pline de istorie.

Avem nevoie de timp pentru a lua decizii, dar chiar și atunci când ne planificam activități, apare o situație care ne face să ne ajustăm planurile inițiale. Nu am avut timp să ne gandim prea mult înainte de a hotărî că vrem să călătorim alături de alte persoane la fel de spontane.

Deschiderea către nou a creat conexiunea grupului format din 10 parteneri de călătorie, necunoscuți până în ziua plecării. Fiecare călătorie oferă o experiență, este un drum al cunoașterii de sine, al descoperirii culturii și locurilor vizitate, al înțelegerii și al capacității de adaptare. Indiferent de scopul personal al fiecăruia dintre noi, obiectivul colectiv al excursiei a fost să petrecem 3 zile minunate de vacanță în trei orașe diferite ale Germaniei.

21 ianuarie, ora 06:00, Aeroportul Otopeni: suntem toți pregătiți de plecare. Entuziasmul de  a face cunoștință cu echipa alături de care urma să petrecem următoarele zile, a învins frigul și trezirea foarte matinală într-o zi de sâmbătă. După un zbor de aproximativ 2h:30 min în care am putut admira din înaltul cerului un spectacol de lumină și întuneric, ceață, nori și apariția unui disc auriu care prevestea o zi frumoasă de iarnă, am ajuns pe teritoriul german.

Foto 1

Prima destinație: capitala landului Saxonia Inferioară, Hanovra. De la aeroport, am  ajuns foarte ușor cu trenul până în centrul istoric. Prima impresie creată a fost legată de faptul că Germania are o infrastructură foarte bună, mijloacele de transport în comun (metrou, tren, tramvai, autobuz) se găsesc ușor, în plus, se oferă reduceri substanțiale la grupuri de 5 persoane, iar sursele de informare turistică sunt bine amplasate.

Am prioritizat vizitarea Grădinilor Regale Herrenhausen și nu am regretat nicio secundă. Deși întinderile colosale ale gradinilor păreau amorțite de vraja iernii, am admirat rigurozitatea germană de plantare a copacilor și plantelor. Totul era armonizat într-o aliniere aproape perfectă: toți copacii aveau o anumită înălțime, iar aleile erau împobite de garduri vii simetric dispuse.

Foto 2 – Gradinile Regale Herrenhausen

 

Deși lacurile erau înghețate, iar Grosse Fontane nu și-a etalat somptuozitatea ca în timpul verii, am rămas plăcut impresionați să aflăm ulterior că am văzut cea mai înaltă fântână arteziană din Europa (80 m). Un alt punct de interes a fost Grădina Berggarten care face parte din Grădinile Castelului Herrenhausen (complet distrus în al doilea război mondial) și din anul 1750 a devenit exclusiv o gradină botanică. Ea oferă o mulțime de plante exotice, impresionând ochiul privitorului prin curcubeul cromatic și olfactiv.

Reîntorși în centrul istoric, am pornit în căutarea liniei roșii care ne ducea către 36 dintre cele mai importante obiective. Timpul ne-a împiedicat să facem acest lucru, însă atenția ne-a fost atrasă de impozanta Primărie a orașului, construită la începutul secolului al XX-lea.

foto 3 – Primaria Hamburg

Am scurtat drumul linei rosii din Hanovra în favoarea următoarei destinații: Hamburg. După aproximativ două ore cu trenul, am ajuns la ceas de seara în orașul portuar. Traversat de circa 2,500 de poduri, Hamburg este al doilea oraș ca număr de populație din Germania și al doilea mare port din Europa, dupa Rotterdam. Dotați cu hărti turistice de la hotel, am stabilit dimineața ca prima oprire sa fie portul. Vremea umedă, frigul, cerul înnorat și apa care ne însoțea pretudindeni, ne-au făcut sa credem că suntem purtați în timpuri mitice. Clădirea Filarmonicii, o minune modernă arhitecturală și sistemul de transport public foarte dezvoltat ne aduceau către realitate.

Una dintre cele mai impresionante clădiri, devenită și simbol al orașului, este Catedrala Sfântul Mihail sau Michel.foto 4– Catedrala St Michel

Clădirea actuală este de fapt a treia pe acest loc, prima fiind distrusă de un fulger, a doua, de un foc (în 1906), reconstruirea având loc între 1907-1912. Ceea ce se vede astăzi se datorează renovării complexe din 1983. Din turnul catedralei, înalt de 132 m, se poate admira frumoasa panoramă a orașului Hamburg.

foto 5 – Vedere panoramica a orasului Hamburg)

Cu siguranță o zi întreagă nu este suficientă pentru a descoperi în totalitate locurile magnifice ale Hamburgului, dar o călătorie cu vaporașul pe râul Elba sau o plimbare prin centru, nu ar trebui ratate.

foto 6

Timpul de popas în magicul Hamburg s-a terminat spre seara, iar noi ne-am pregătit pentru ultima destinație: faimosul Berlin. Nu știm dacă vremea friguroasă, neprimitoare, cerul înnorat sau gri-ul clădirilor de beton ne-a făcut să simțim o atmosferă apăsătoare. A doua zi de dimineață aveam sa descoperim mai multe despre istoria capitalei.

Orașul Berlin oferă o multitudine de obiective turistice. Am pornit cu un  tur gratuit al orașului din dreptul celebrei Porți Brandenburg alături de un ghid din Noua Zeelandă. De fapt, nu era tocmai gratuit, la finalul plimbării fiecăruia lăsându-i-se libertatea de a oferi o sumă de bani pentru informațiile oferite.

Foto 7

Foto 8

Timp de aproape 2h:30 min, am înfruntat ninsoarea și temperaturile sub zero grade alături de alți temerari străini ca și noi pentru a afla fărâme de istorie legate de Germania și Hitler, care au avut un impact colosal asupra omenirii. Am văzut Zidul Berlinul sau ceea ce mai putea fi văzut din ruinele sale, am călcat pe trotuarul sub care se afla buncărul lui Hitler și am ascultat cu interes informații legate de Memorialul Holocaustului, un monument menit să comemoreze moartea a șase milioane de evrei. Proiectul controversat al arhitectului american Peter Eisenmanc include 2711 lespezi din piatră gri care nu au niciun fel de însemn cum ar fi nume sau date.

După ce am admirat Reichstagul, Parlamentul Germaniei și alte câteva obiective turistice, printre care și Checkpoint Charlie, atenția ne-a fost îndreptată către Alexanderplatz unde se află Turnul TV Fernsehturm. Fernsehturm-ul din Berlin este a patra structură ca înălțime din Europa (368 m), iar în interiorul turnului există un lift care duce vizitatorii în 40 de secunde până la puntea de observație de unde într-o zi senină se poate vedea la o distanță de până la 42 de kilometri.

foto 9 – Fernsehturm

Am încheiat seara și excursia într-o atmosferă tipic germană, la un un restaurant tradițional de la care nu a lipsit vestita bere locală. Germania a lăsat loc pentru impresii, interpretări, dezbateri și ne-a creat, conform principiilor nemțesti, eficient, rapid și practic, o vacanță reușită.

Germania este un complex de țară turistică în care arta se îmbină cu istoria, cultura cu trecutul și prezentul, este un exemplu elocvent al unei colectivități disciplinate și al unei individualități creatoare. Deși a fost țara din Europa cel mai crunt lovită de ororile celui de-al doilea război mondial, multe dintre orașele sale fiind reconstruite, Germania își etalează strălucirea, transformând-o într-o țară demnă de cunoscut și vizitat.

Surse Poze: Liviu Nișcoveanu

Articol scris de Elena-Gabriela Nișcoveanu – Absolventă a unui Master pe Resurse Umane (Universitatea din Bucureşti), pasionată de dezvoltarea personală, desen, oameni şi călătorii

Lasă un răspuns