You are currently viewing Islamul – inteles prin povestile sale

Islamul – inteles prin povestile sale

Scoala de vara: Islamul – inteles prin povestile sale (30 iunie – 4 iulie)

 

Avem placerea sa va invitam in perioada 30 iunie – 4 iulie la Scoala de vara: Islamul – inteles prin povestile sale, sustinuta de Mario Barangea, un eveniment al Fundatiei Calea Victoriei. 

Scoala de vara Islamul

Pe parcursul atelierului incercam sa descifram simbolurile si poezia unui univers spiritual extraordinar de bogat si complex – atat de putin cunoscut de catre noi – si anume cel al culturii Islamice.

Pentru o mai buna intelegere sunt necesare lecturi intense si intinse, studiu sustinut, eruditie. Dar islamul se poate explica si altfel. Toata cultura musulmana, filosofia, arta, arhitectura, literatura, toate acestea sunt in egala masura marturii pentru o cunoastere a unui fel de a fi care este specific islamului.

Islamul ramane inca o necunoscuta pentru cei mai multi dintre noi. Dincolo de ceea ce citim in carti sau vedem la televiziuni, lumea islamica pare ceva exotic si greu de patruns.

Va propunem o abordare pe jumatate academica, pe jumatate destinsa, in cateva istorii simple si adanci in rost despre ce inseamna Islamul. Fara predispozitii politice, fara inversunari inutile, fara prejudecati obositoare. Doar povestiri si cautare a frumosului.

Temele celor cinci intalniri sunt:

 

1. Tacerea dintai – cuvinte labirint. Attar – poetul absolutului cautarii.

2. Ingerii si luminile Cerului. Istorii ale dezvaluirii: alchimia islamica. Alchimia in viziunea lui Ibn Arabi.

3. Sufismul si originile sale. Povesti sufite – mistica noptii din miezul zilei. Mistica lui Sohrawardi.

4. Dupa-amiezi tihnite – umbra luminoasa a poeziei. In ce fel, tainic sau fatis, ni se reprezinta adevarul etern prin cuvinte efemere. Bayazid Bastami – o mistica a poeziei.

5. Arhitectura lumii nevazute si neauzite – cate ceva despre angelologiile zoroastriana, islamica si crestina. Cuvintele care coboara din cer: povesti concentrice despre sfintii uitati ai Islamului.

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 30 Iunie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: zilnic: (luni-vineri, 30 iunie – 4 iulie)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

 

Lasă un răspuns