Universul omului-maşina. Sculptura lui Young Deok-Seo

Universul omului-maşină. Sculptura lui Young Deok-Seo

Prin sculpturile sale realizate din lanţuri de bicicletă reciclate, artistul corean Young Deok-Seo nu face decât să reia permanent aceeaşi întrebare: cine suntem?

Sculpturile sale antropomorfe se dizolvă şi se recompun, rămânând adesea fragmentare asemenea identităţii omului modern. Totodată, figurile unora dintre sculpturi lipsesc în totalitate semn că acestei dezintegrări a identităţii îi este asociată o pierdere a individualităţii.In viziunea lui Young Deok- Seo, societatea modernă tot mai mecanizată îl forţează pe om să devină la rândul său o maşină, obligându-l să-şi ignore propriile dorinţe şi să-şi consume întreaga energie vitală pentru a îndeplini anumite obictive prescrise de o alteritate. Astfel, acesta sfârşeşte prin a se transforma  într-o  componentă anonimă  a unui mecanism indiferent, asemănându-se tot mai mult cu lanţurile de bicicletă.

In universul creat de artistul corean căldura umană a dispărut sub presiunea crescândă a maşinilor, motiv pentru care sculpturile sale privesc înaltul sau au capul plecat, însă niciodată nu par să se privească una pe cealaltă. Noua lume a omului-maşină este o lume distopică dominată de însingurare şi  deznădejde, iar pentru a supravieţui oamenii nu pot decât să se orienteze tot mai mult înspre interior. Astfel, meditaţia este o temă abordată frecvent de sculptorul corean. Este meditaţia o formă de a se salva, de a-şi reconstitui identitatea?

Sculpturile lui Young Deok-Seo nu oferă răspunsul nici la această întrebare, ele doar adresează întrebări.

Ana Ionescu

Arunca o privire aici: https://www.facebook.com/artistyoungdeok

 

 

 

Lasă un răspuns