ELITE ART GALLERY prezintă expoziția SUVENIR DE BUCUREȘTI – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan

Proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural Bucuresti 555

ELITE ART GALLERY prezintă în perioada 13-26 octombrie, 2014 Expoziția SUVENIR DE BUCUREȘTI – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan – proiect finanțat în programul București 555, de către ARCUB și Consiliul General al Primăriei București. Proiectul Suvenir de București își propune să aducă în fața publicului, prin obiecte de artă, specificul și atmosfera Municipiului București.

Începând din 2010, ELITE ART GALLERY a dezvoltat Proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI în diverse maniere: concurs de creație, implicând studenți ai Universității de Arte București și tineri artiști, expoziții bianuale tematice denumite Suvenir de București, expoziții itinerante în București și Sibiu, organizând până în prezent 14 evenimente, ce au în comun același țel- promovarea valorilor cultural- estetice ale Bucureștiului.
Sub egida aceleiași titulaturi devenită Marcă Înregistrată, în 2014 ELITE ART GALLERY duce mai departe proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI cu extensia – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan implicând cinci artiști profesioniști într-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul și atmosfera Bucureștiului pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, în tehnici si viziuni diferite, cu calitate estetică si artistică, ce definesc și descriu cu originalitate și unicitate Bucureștiul. Căutând diverse moduri de a reprezenta Bucureștiul sub forma unui obiect artistic, cei cinci artiști au creat, fiecare în funcție de specializarea sa, câte trei suveniruri: Mihai Alexandru Ariciu – ceramist, Cătălin C. Botezatu – grafician, Vasile Corlațan – gravor, Vera Dan – pictor, Ana Ponta – artist textilist.

„Lucrările mele sunt din lut ars și, întocmai ca niște artefacte arheologice, încearcă să dea mărturie despre o epocă care, deși a făcut „carieră”, este foarte actuală. Astfel, Bucureștiul este amestecul și pestrițul, dar și modernul și mondenul, cele două personaje ale mele încercând să fie la modă, dar și desuete. Bineînțeles că ele trimit la atmosfera creată de Caragiale, însă vor să aducă un plus de ludic și ceva de vis, mai multă nostalgie decât umor” declară ceramistul MIHAI ALEXANDRU ARICIU despre creațiile sale din cadrul proiectului.

CĂTĂLIN C. BOTEZATU, arhitect de profesie, grafician prin vocație, a propus în cadrul proiectului trei acuarele care îndeplinesc exigente rigori artistice: Proiectul “Suvenir de București – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan” mi-a oferit prilejul de a deosebi “suvenirul…de oriunde” ca reflex turistic al trecerii grăbite, de acel suvenir- amintire – memorie, ca proces, el însuși creator de valori, și totodată, prin tematica sa generoasă, mi-a dat ocazia regăsirii unor “daruri” uitate, neprețuite și neglijate în chip proletcultist.
Gravor cu experiență, VASILE CORLAȚAN ne descrie din tainele gravurii, în care a realizat cele trei abordări de suvenir: Tehnica gravurii acvaforte este o tehnică laborioasă cu multe etape de care depinde rezultatul final; acest aspect m-a atras, mai ales faptul că trebuie să elaborezi în etape o lucrare și abia după ce treci de toate aceste etape vezi ce-ai realizat (..) Gravura s-a dezvoltat tocmai ca tehnică de a reproduce sau a ilustra, ea a jucat rolul pe care îl joacă astăzi fotografia, ilustrând cărți și reviste, vedutele au avut rolul pe care astăzi îl au cărțile poștale, chiar și portretele individuale sau de grup circulau tot prin intermediul gravurii.”
VERA DAN, artist plastic din Cluj, ne mărturisește: Ador centrul vechi al Bucureștiului, simt parfumul de altă dată, când lumea ieșea pe străzile străjuite de vitrine cochete, umbrite, decolorate marchize deasupra cărora tronau reclame fascinante: „Postăvăria Universală”, „Frații Bayer”, „Parfumeria Cionga”, „Casa de modă Colibri”, „La Wilhelmtell”, „Dantelăria Bruxelles” …Una din lucrările mele este chiar o reprezentare a străzii Lipscani, la început de secol XX. Am încercat să redau atmosfera acestei străzi, în viziunea mea, intrând în pielea unui personaj care tocmai trece visător pe trotuar. Atmosfera este caldă, emană bucurie, nostalgie, iar pentru mine, o ocazie minunată să-mi pun imaginația la încercare.
ANA PONTA vine cu propuneri tridimensionale și bidimensionale în tehnici textile mixte. Artista se joacă cu materialele, creând poate cele mai spectaculoase obiecte realizate în proiect deoarece personajele sale, păpuși, sunt supradimensionate, sunt particularizate prin trăsături cusute sau pictate. Lumea sa de poveste duce mai departe ideea de suvenir ajungând la partea aplicată a acestui proiect, anume crearea unor obiecte cu utilitate care poartă simbolurile găsite de artist ca reprezentative pentru București.

Expoziţia SUVENIR DE BUCUREȘTI – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan – poate fi vizitată în perioada 13- 26 octombrie 2014, în fiecare zi de luni până vineri de la ora 11:00 la ora 19:00, iar sâmbăta de la ora 11:00 la ora 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, sector 1, București.

AfisSuvenirMic

Lasă un răspuns