You are currently viewing Concert de pian susţinut de Alina Azario la Muzeul Cotroceni

Concert de pian susţinut de Alina Azario la Muzeul Cotroceni

18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor
Concert de pian susţinut de Alina Azario la Muzeul Naţional Cotroceni

“Muzica nu se găseşte în note ci în liniştea dintre ele.”
Wolfgang Amadeus Mozart

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Radio România Muzical a organizat în data de luni, 18 mai 2015, orele 19.00, în Salonul Cerchez al muzeului, un recital de pian susţinut de Alina Azario.
Recitalul a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, care se aniversează în fiecare an în ziua de 18 mai.
Programul recitalului a cuprins lucrări înregistrate pe discul de muzică clasică al anului 2014 – Fantezia în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart şi Sonata op.31 nr.2 în Re minor “Furtuna” de Ludwig van Beethoven, urmate de şapte preludii de Claude Debussy.

„Cât de puternic este un sunet muzical!” exclama Mozart.
Zbori fără să te uiţi în spate, îţi întinzi aripile departe-departe, până acolo unde poţi să atingi stelele, luna şi soarele. Îi spui soarelui că-l iubeşti, cu el fugi să cunoşti meleagurile pe care numai cu mintea le visezi, ca, apoi, să le povesteşti stelelor despre ele.
În călătoria muzicală am fost, rând pe rând, explozie solară, nor, cascadă uimitoare care-a săpat chei spectaculoase, izvor, râu, mare, val, am plutit uluitor peste munţi, piscuri, văi, câmpii, coline, am explorat plină de îndrăzneală spaţiul cosmic, am escaladat cele mai înalte vârfuri şi-am coborât pantele abrupte, m-am scufundat în cele mai adânci crevase oceanice, mişcându-mă cu viteze năucitoare, copleşită de mareţia lor, fragmentând atomul, prin mişcări ce alternează scurte momente de aparentă linişte cu pasaje extinse de turbulenţe în expansiune într-o furtună în care liniştea este pierdută prin acorduri lungi, care se încheie repede la tema tremolo de specificaţii cu pasaje rapide şi de suspans, într-o scară cromatică Fortissimo…, iar toate astea prin delectarea rafinată transmisă prin acordurile notelor pline de nerv, de vigoare şi tehnică, oferite de Alina Azario. Prin vibraţia pură transmisă, fără cuvinte, în inimile noastre au curs bucuria şi lumina ca pe o reflectare a frumuseţii universului.
În aplauzele invitaţiilor, ni s-a mai oferit spre delectare un scurt fragment interpretat.

Recitalul a fost urmat de o sesiune de autografe oferită de Alina Azario. În 2014, în competiţia Votează discul de muzică clasică al anului 2014 au intrat 88 discuri româneşti şi străine. Discul Alinei Azario a strâns 753 voturi şi nota 4,65 din maximum 5 posibil. Înregistrările au fost realizate de Alina Azario în studiourile Radiodifuziunii Nord-Germane din Hamburg şi au fost editate de A&A Records România.
Alina Azario, s-a născut la Piatra-Neamţ, şi şi-a finalizat doctoratul la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, unde predă în prezent. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani, la 10 ani susţinea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-şi continua studiile la Paris. Au urmat premii la importante concursuri internaţionale, concerte şi recitaluri la festivaluri de renume. În 2014, Alina Azario a iniţiat şi organizat prima ediţie a Festivalului Clara Haskil de la Sibiu, eveniment care va continua şi în acest an.

Mulţumim pentru seara minunată şi pentru tot ce-am primit!

Irina Lucia Mihalca

Lasă un răspuns