Impresii de la TEFAF

TEFAF – Maastricht este unul din cele mai mari targuri de arta si antichitati din lume. Cateva cifre: anul acesta a avut loc editia numarul 30. Au fost prezente 275 de dealeri din 21 de tari. O hala industriala a fost transformata intr-un adevarat muzeu dupa 5 saptamani de pregatiri. Toate detaliile conteaza atunci cand in fiecare din galeriile prezente se vand opere de arta, bijuterii sau antichitati in valoare de sute de milioane de euro.

DSCF4574

Ce atrage foarte mult vizitatorii, dar si colectionarii sunt gama extrem de diversa: poti gasi de la artisti clasici la cei contemporani. De la masti eschimose, sculpturi egiptene pana la opere de Damien Hirst. De la simplu la complex.

Sunt multi vizitatori, dar cei de la galerii spun ca sunt foarte mult europeni. A scazut numarul celor din Rusia, Asia si Orientul Apropiat, ceea ce transmite un mesaj si despre scaderea interesului lor de a investi in arta.

Pe de alta parte, dupa deschiderea anul trecut al primului targ TEFAF New York, a scazut si numarul colectionarilor americani.

DSCF4613

In primele zile se fac putine tranzactii. Se asteapta ultimele zile cand colectionarii stiu ca galeriile vor fi mai deschise la negocieri si implicit la oferirea de discounturi. Sunt chiar unii cumparatori care spun ca au luat contactul de la galerie si ca le vor aborda separat dupa targ, pentru ca, spun ca pe parcursul targului preturile sunt crescute artificial.

De aceea sunt galerii care sunt dispuse sa faca discounturi mai devreme.

Sa luam exemplu aceasta opera din portelan al unui artist din Japonia (Satoshi Kino).  Titlul ei este Wind Fall si reprezinta vantul care coboara atunci cand vine dinspre munti.

DSCF4915

Ea a fost expusa la pretul de 15.000 de euro, dar pentru ca cel care a cumparat-o reprezenta o retea de muzee de arta din Statele Unite, si pentru ca era un client al acestei galerii, atunci pretul final a fost de 11.000 euro.  Faptul ca aceasta creatie va fi expusa in muzeu va creste si cota artistului.

TEFAF este o combinatie intre arta, frumos si foarte multi bani. Si uneori este coplesitor cat de multa arta poti regasi in galeriile acestui targ. Sunt oameni care vin zilnic ca sa viziteze targul, ca sa poata savura mai pe indelete operele. Sunt oameni care dupa ce termina lucrul la birou in tarile vecine (Belgia sau Germania) se suie in masina si vin la targ. Este remarcabila dedicatia si cultura de care dau dovada vizitatorii.

Articol scris de Bogdan Grigore

Lasă un răspuns