Moonlight

Regizor: Barry Jenkins; Actori: Naomie Harris, André Holland, Mahershala Ali; 3 premii Oscar

Drama „Moonlight” răstoarnă așteptările criticilor și reușește să detroneze musicalul “La La Land”, câștigând astfel premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului 2017. Fiind deopotrivă lăudată și criticată, această dramă va rămâne cu siguranță în istoria cinematografiei nu numai ca un film cu o temă tabuu în societatea contemporană, dar și prin metoda deosebită de filmare.

“Moonlight” este impărțit în trei părți, și anume: 1. Little, 2. Chiron, 3. Black, care aduc în prim-plan cele trei etape din viața unui bărbat de culoare, respectiv: 1. Copilăria, 2. Adolescența, 3. Maturitatea.

Acest film șochează nu numai prin tema “găsirii de sine”(care, în acest context, se referă la orientarea sexuală), ci și prin violența în cadrul unei comunități de culoare.

MOONLIGHT-QUOTEPOSTER-WEB
Sursă foto: https://a24films.com/films/moonlight/

Desfășurarea acțiunii este marcată de existența în paralel a trei tipuri de conflicte: fiu-mamă, tânăr – restul lumii și cel cu el însuși. La începutul filmului, este prezentată viața băiețelului de culoare care poartă porecla de “Little” – Micuțul (nu este încă dezvăluită adevărata lui identitate). Acesta încearcă să-și croiască singur drum prin viață, fiind în permanență batjocorit de gașca de copii și având o mama dependentă de droguri. “Little”este luat sub aripa protectoare a un cuplu de negri(Juan și Teresa) care încearcă să-l îndrume. Este deseori numit de către ceilalți copii homosexual și din acest moment începe să-și pună singur întrebări asupra acestui aspect (fapt care reprezintă unul dintre motivele declanșării acțiunii). Ajuns la adolescență, porecla de „Little” dispare, iar băiatul primește acum o identitate: Chiron. Timid și foarte tăcut, Chiron încearcă să supraviețuiască etapei de liceu, unde conflictul dintre el și restul lumii se amplifică cu fiecare cadru. Acesta este momentul în care îl intâlnește pe Kevin, un adolescent de culoare de vârsta lui, care îl poreclește„Black” (Negrul) și cu care începe o relație. În urma unei altercații cu un alt adolescent, Chiron ajunge la închisoare și astfel întrerupe legătura cu prietenul său. Al treilea capitol ni-l prezintă pe Chiron la maturitate, care, după ce iese din închisoare, decide să înceapă o nouă viață în alt stat american. Deși încă timid, Chiron își manifestă opulența justificată prin câștigarea banilordin afaceri cu droguri – un alt motiv des întâlnit în filmele americane cu negri. După ce mama sa este internatăîntr-o clinică de dezintoxicare, viața lui Chiron pare a fi fără sens. Acest lucru se schimbă când, într-o ziîl întâlnește peKevin, realizând că el este singura persoană care i-a arătat vreun semn de afecțiune– din acest moment el devinehomosexualul Black (Negrul).Aprecierea acestui film cu cel mare premiu Oscar vine ca o contrapondere la rasismul și homofobia tot mai prezente în America de astăzi.

Material scris de Ioana Maria Constantinescu

Lasă un răspuns