Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs

Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs a avut loc sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19 până a doua zi la 4 dimineața. Locația a fost una extrem de elegantă, Centrul Cultural Casa Artelor.

img_4887

Credit foto: Pavel Cristescu

Covorul roșu de la intrare m-a anunțat de la început că urmează să intru într-o casă stilată, cu oglinzi mari cu rame aurii. Probabil din cauza orei la care am ajuns expoziția a fost destul de aglomerată, dar asta nu m-a oprit să aflu cât de multe lucruri pot despre creațiile prezentate.

img_5032

Credit foto: Pavel Cristescu

Primul stand l-a care m-am oprit a fost al Atelierului Kiku, care se ocupă cu crearea corpurilor de iluminat. Monica Miron și Bogdan Bocănete au renunțat acum 8 luni la slujbele lor și au început această afacere. Au pornit de la felul în care se vede lumina langă lemn, dar pe parcurs au folosit și alte materiale, ca fierul și pânza, pentru a creea corpuri de iluminat unice. Exponatele lor m-au atras atât  prin formă, cât și prin varietatea de texturi. Amândoi sunt persoane zâmbărețe care au riscat pentru a face ceea ce le place și au reușit să aibă succes cu ideile lor. La întrebarea ,,Creați pentru a vă regăsi în produsul final sau pentru a satisface dorința cumpărătorului?” ei mi-au răspuns că se află undeva la mijloc, punând suflet în tot ce fac, dar reușind în același timp să nu dezamăgească clienții.

img_4890

Credit foto: Pavel Cristescu

A doua oprire a fost la standul doamnei Sandra Bardan, care m-a surprins plăcut când mi-a spus că ne știe revista. A început crearea cămășilor Clic-Clac în urmă cu un an, iar această expoziție a fost momentul în care le-a lansat în mod oficial. Acestea au o bază uni, iar mânecile și gulerul, care au un imprimeu în culori calde, inspirat din vara indiana, se pot scoate și înlocui cu ajutorul unor capse. Acest sistem de prindere foarte ușor de folosit stă la baza numelui Clic-Clac. Cămășile sunt ideale pentru că le poți face să se asorteze cu orice outfit schimbând rapid mânecile și gulerul. Materialele utilizate sunt naturale și se pot spăla și călca fără nicio problemă.

img_4978

Credit foto: Pavel Cristescu

Mi-a atras atenția și linia  ,,Mosse-mobilier cu viață” creată de Metal Creativ, în parteneriat cu Studio 2.1. Cristina Ionescu și Radu Caradim sunt arhitecții care și-au propus să facă cunoscută ideea de biophilic design în România. Exponatele lor, un ceas și o masă, aveau ca element special lichenii. Aceștia sunt ideali pentru ținut în casă și rămân verzi aproximativ 10-15 ani. De asemenea, nu necesită niciun fel de îngrijire; nu cresc și nici nu trebuiesc udați pentru că se hrănesc cu umiditatea din cameră. Produsele lor sunt destinate persoanelor noncomformiste, care își doresc în casa lor ceva ieșit din comun, care te face să te simți mai aproape de natură.

img_4918

Credit foto: Pavel Cristescu

O alta linie a celor de la Metal Creativ este una creată chiar de fondatorul Lucian Haritonov. Povestea cusaturilor pe tablă a început în ianuarie 2016, dar succesul a venit rapid. La bază stau amintirile din casa bunicilor, unde Lucian și-a petrecut vacanțele. Tot de acolo a pornit și pasiunea pentru motivele tradiționale românești pe care le coase acum pe table de diferite mărimi, folosind o multitudine de culori. Idea este atât de simplă și de ușor de pus în practică, încât Lucian a rămas surprins la aflarea veștii că nimeni în lume nu mai face așa ceva, iar acumîncearcă să obțină drepturi de autor pentru tehnica cusutului pe tablă. Pe lângă scopul conservării motivelor portului național, această tehnică are și un rol educațional. Sunt organizate ateliere de psihologie creativă, care îi ajută pe psihologi să observe caracterul copiilor prin forma tablei pe care o aleg, culorile pe care le folosesc și ceea ce cos. Este, de asemenea, și o metodă de relaxare, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

img_5017

Credit foto: Pavel Cristescu

Nici exponatele fetelor de la Deliciu Mic nu au trecut neobservate. Lanțurile, cerceii și poșetele lor aveau forma unor mancăruri, în principal dulciuri. Ana Tudora este cea care a pornit această afacere în urmă cu 5 ani, reușind să îmbine astfel două dintre lucrurile care îi plac: pictura și mâncarea. Totul a început din dorința de a le oferi prietenor ei un cadou unic, urmând mai apoi să își promoveze creațiile pe facebook și pe blog. După doi ani a decis că asta vrea să facă de acum înainte și a renunțat la fostul job pentru a avea mai mult timp pentru miciile delicii. Am întrebat-o dacă i-a fost greu să se facă cunoscută pe piață, iar ea mi-a spus ca totul s-a întâmplat ca în zicala ,,Nu te duci tu la ei, vin ei la tine” pentru că oamenii s-au regăsit în ceea ce face ea. Astăzi, echipa Anei numără șase membri, iar confecțiile lor au din ce în ce mai mult succes. La expoziție au existat și produse care nu au intrat încă în vânzare, și anume poșetuțele și balerinii pe care îi purtau, care păreau acoperiți de înghețată și bomboane.

img_4970

Credit foto: Pavel Cristescu

La final i-am cunoscut și pe cei de la SAS(Square Art Studio). Irina și Alex sunt doi arhitecți care și-au propus să ofere lumii suveniruri din România care nu constau în desfăcătoare, magneți sau brelocuri. Ei fac parne cu forma și modelul caselor de la țară, fiecare având un specific anume. Colecția se intitulează ,,Case și Îngeri”, pornind de la deviza că fiecare casă are îngerul ei, iarmodele sunt luate din cărți sau inspirate din casele de la Muzeul Satului. După ce pictează modelul pe o pânză, o scanează și o imprimă pe perne de diferite mărimi. Cei doi își doresc să promoveze prin ideea lor arhitectura românească și să le ofere celor dornici ceva autentic.

img_4966

Credit foto: Pavel Cristescu

Aceștia sunt doar o parte dintre cei care și-au prezentat creațiilela Noaptea albă a creatorilor și designerilor de produs, iar dacă aveți încredere în mine că nici ceilalți participanți nu au fost mai prejos, vă invit să îi căutați și pe Ciprian Ariciu Ceramics, noor, Vika Tonu, Craft 86, Aero BOT, Wood Be Nice, Lemnia, Brielle Bijoux, Deco Box, Gabi Toma, What if I fly, mud, Șnur, Ramona Chifu Mateescu, Ciprian Manda, Nicomade, Atelier Mustață, Raicelai, Dan Schiller, Gămălie, Slender Tree și genuine leather.

Articol realizat de Daria Coza

Lasă un răspuns