Recenzie ROCAD mai 2014

Recenzie ROCAD mai 2014

 

 

Împătimiții de arhitectură prezenți în București în perioada 7-8 mai nu aveau cum să rateze cea de-a treia ediție a Convenției Române de Arhitectură și Design susținută la Palatul Patriarhiei. Atmosfera internațională menținută s-a datorat personalităților din domeniul arhitectural care au luat cuvântul pe parcursul programului întins pe două zile.

Convenția a început cu ceremonia de deschidere la care au luat parte primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, și Principele Radu al României. Am fost prezenți la dezbaterea dintre personalități importante din domeniul arhitecturii, printre care și șeful arhitect al Bucureștiului, Gheorghe Pătrașcu, în care s-a discutat situația actuală a arhitectului. Meseria arhitectului a fost comparată cu cea a medicului, iar una dintre observațiile care m-au amuzat cel mai tare au venit din partea șefului arhitect, care a susținut că diferența dintre arhitect și medic este că în timp ce medicul își acoperă greșelile cu pământ, arhitecții le acoperă cu iederă.

A doua zi a continuat cu prelegerea despre arhitectura bionică a lui Rosa Cervera și Javier Pioz. A urmat să ia cuvântul Glenn Murcutt din Australia, care a vorbit despre stilul arhitectural al caselor din Papua Noua Guinee, aflată la nord de Australia. După pauza de prânz, a urmat redactorul șef al revistei „Arhitectura 1906”, care a explicat cel mai bine rolul unei reviste: acela de a informa, încânta cititorul, și de a prezenta un crez comun.

M-am întors cu o perspectivă nouă asupra arhitecturii, mai ales că am intervievat doi arhitecți minunați, domnnul arhitect Juhani Pallasmaa din Finlanda, și proiectantul aeroportului Charles de Gaulle, dnul Paul Andreu. Odată cu vizitarea convenției ROCAD, s-a închegat și mai bine legătura dintre artă, știință și creativitate.

Recenzie de Cezara Miclea

Lasă un răspuns