Tribute to Iris Barbura, de la Bucureşti la Berlin

Reprezentaţia de la Bucureşti precede premiera berlineză a spectacolelor Tribute to Iris Barbura şi Iris, care va avea loc pe 28 aprilie 2017, de la ora 19.30, în spațiul Camaro Haus al Fundației Alexander și Renata Camaro, precum și vernisajul amplei expoziţii retrospective omonime, găzduită de Camaro Haus între 28 aprilie și 15 iulie 2017. Derularea spectacolului Tribute to Iris Barbura la Berlin şi realizarea cărţii beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi a Rumänisches Kulturinstitut din Berlin.
 

Dansatoarea și coregrafa de origine română Iris Barbura (1912–1969) a fost activă la nivel internațional: București, Berlin și, mai târziu, Ithaca (SUA) sunt repere importante în parscursul ei. Proiectul Tribute to Iris Barbura este rezultatul colaborării dintre CNDB, Deutsches Tanzarchiv Köln și Fundația Alexander și Renata Camaro, iar prezentarea la Berlin a expoziției și spectacolului omonim confirmă impactul internațional al artei lui Iris Barbura.
 
Publicația care însoțește acest proiect e concepută ca o „carte de laborator”: ea strânge pentru prima oară între două coperte cercetări aprofundate asupra vieții și a operei lui Iris Barbura, oferind astfel acces la o biobibliografie în care se împletesc istoria dansului românesc și a celui german din anii 1920–1950.

Tribute to Iris Barbura, 2017
Coregrafia: Beth Soll
Dansatori: Raluca Adomnicăi, Mihail Bădiceanu, Diana Chira, Maria-Luiza Dimulescu, Hermina Dohotariu, Marian Ivan, Maria Beatrice Tudor, Teodora Velescu
Asistent coregraf: Carmen Coţofană
Costume: Cristi Marin
Muzica: Marian Cîtu (Rufi)
Lumini: Ionuţ Cherana
Documentare: Corina Cimpoieru, Igor Mocanu
Asistente producţie: Maggie Chiţoran, Andreea C. Hristu
Producător: CNDB (2016)

Iris, 2016
Coregrafia: Beth Soll
Dansatoare: Beth Soll
Costume: Mona Haideh Omid
Muzica: Marian Cîtu (Rufi)
Lumini: Emma Rivera
Producător: Beth Soll & Company şi Construction Company
 
Publicaţia „Tribute to Iris Barbura”, Bucureşti  Berlin, 2017
Volum editat de: Centrul Național al Dansului București şi Deutsches Tanzarchiv Köln
Concept: Alexander und Renata Camaro Stiftung
Autori: Corina Cimpoieru, Isabel Fischer, Agnes Kern, Igor Mocanu, Beth Soll
Traducători: Georg Aescht, Andrei Anastasescu
Concepție grafică: Eduard Constantin
Tipar: Square Media
 
 
Arhiva Centrului Naţional al Dansului Bucureşti şi Iris Barbura
 
CNDB a desfăşurat în permanenţă, încă de la înfiinţarea sa în anul 2004, demersuri de cercetare şi reactivare a istoriei dansului modern românesc, începând cu programele de aprofundare ştiinţifică Sertar I (dedicat coregrafei Esther Magyar) şi Sertar II (dedicat coregrafului Trixy Checais) în 2007 şi continuând cu Cartografierea unei istorii invizibile (prin cercetarea activităţii coregrafei contemporane Miriam Răducanu şi a grupului Contemp) în 2008 şi cu proiectul de cercetare de arhivă şi reenactment What to afirm, What to Perform? (privind, în special, activitatea coregrafului Stere Popescu) în 2009.

Din 2010, CNDB a sprijinit proiectul Romanian Dance History, prezentat şi la Hebbel-Theater din Berlin. După o pauză, CNDB a reluat demersul de cercetare prin programul Hors les murs (despre dansatoarea Lizica Codreanu) şi mockinstitution-ul temporar Muzeul Dansului Modern şi Contemporan în 2014, apoi prin serialul multidisciplinar Time Dance Connection în 2015, iar anul 2016 a fost dedicat reactualizării parcursului coregrafic al artistei Iris Barbura.
 
În acest scop, CNDB a invitat-o pe Beth Soll, coregrafă americană şi eleva lui Iris Barbura, la Bucureşti, pentru coregrafia spectacolului Tribute to Iris Barbura, care a avut premiera pe 4 iunie 2016, la Sala Stere Popescu a CNDB. Revenind la New York, Beth Soll a continuat acest amplu travaliu al rememorării coregrafice, creând coregrafia solo Iris, care a avut premiera pe 9 decembrie 2016, la University Settlement din New York, în cadrul programului „The Dance Gallery”.
 
În continuarea acestor demersuri, expoziţia şi spectacolul Tribute to Iris Barbura, precum şi un solo performance intitulat Iris, vor avea loc la Berlin, începând cu 28 aprilie 2017, în incinta Camaro Haus. Prin cooperarea dintre CNDB și Fundația Alexander und Renate Camaro, coregrafiile internaţionale create de Iris Barbura revin într-unul din oraşele cele mai importante, la Berlin.
 

Biletele pentru evenimentul găzduit de Sala Stere Popescu a CNDB pe 25 aprilie 2017, care va include spectacolele Tribute to Iris Barbura și Iris, costă 35 de lei, preț întreg, sau 20 de lei, preț redus, și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

Lasă un răspuns