RAVI COLTRANE aduce la Sala Radio albumul SPIRIT FICTION

RaviColtrane_SalaRadio copy

Ravi Coltrane va concerta în data de 22 februarie 2015, la Sala Radio din Capitală, în cadrul turneului european de promovare al celui mai recent album al său, Spirit Fiction. Ravi Coltrane, fiul inegalabilului John Coltrane, este estimat printre cei mai de seamă improvizatori ai momentului din generaţia medie a muzicienilor americani de jazz.

„Ambiția, uneori, își ia avânt prea puternic”, spune Ravi Coltrane, vorbind despre albumul Spirit Fiction. „Începi să îți imaginezi mai mult decât crezi că poți realiza și treci acea linie dintre posibilitate și imposibilitate”, continuă artistul. Nu puțin din ambiția ultimului proiect semnat Ravi Coltrane se datorează memoriei tatălui său, John Coltrane, unul dintre cei mai influenți muzicieni ai secolului 20.

Spirit Fiction, prin complexitatea sa ritmică și structuri fluente, îmbrățișează și interpretează moștenirea lui John Coltrane, nu doar o continuă. Albumul radiază o măiestrie artistică îndrăzneață și o încredere de sine senină.

Spirit Fiction este prima înregistrare a lui Ravi Coltrane pentru Blue Note, legendara casă de discuri de jazz, care în 1957 a lansat Blue Train, lucrarea care l-a consacrat pe John Coltrane ca șef de orchestră.

Ravi Coltrane nu trăiește în umbra legendarului său tată, ci s-a impus pe scena de jazz mai ales prin merite proprii și un talent ieșit din comun.

„Să apari cu un saxofon în mână și să ai numele de Coltrane îi distrage destul de mult pe majoritatea oamenilor”, recunoaște artistul.

Dar numele de Coltrane a reprezentat și o oportunitate pentru Ravi. Acesta a petrecut mai multe veri în New York, cu Rashied Ali, tobosarul al cărui stil a contribuit la definirea lui John Coltrane. În timpul jam session-urilor zilnice din apartamentul lui Ali, Ravi a impresionat muzicieni mai în vârstă, care pe vremuri cântaseră cu tatăl său. Imediat după absolvirea studiilor, Ravi a reușit să facă parte din trupa lui Elvin Jones, care cântase în cvartetul legendar a lui John Coltrane, în anii 60. Ravi a continuat să își dovedească valoarea prin turnee internaționale istovitoare, dar chiar și așa, au existat mai multe persoane care au fost atrase mai mult de numele său de familie, decât de talentul său. Anumite case de discuri au încercat să îl integreze în super grupuri formate din fiii marilor interpreți de jazz, neluând în seamă creațiile sale.

„Au fost o mulțime de oameni care au vrut doar să profite de aceste lucruri, care nu sunt pentru mine”, spune artistul. „Oricine mă cunoaște în cele din urmă înțelege ceea ce fac și de ce o fac.”

Setlistul concertului din Capitală va conține și interpretări personale ale lucrărilor lui John Coltrane.

Ravi Coltrane este cel de al doilea fiu (celălalt fiind Oran Coltrane, de asemenea saxofonist) al veritabilului gigant al jazz-ului anilor ’50 – ’60 din veacul trecut, John Coltrane (1926-1967) şi al apreciatei pianiste şi organiste Alice Coltrane (1937-2007).

Concertul Ravi Coltrane de la București face parte din turneul european de promovare a albumului „Spirit Fiction”, propus de artist sub titulatura Ravi Coltrane Quartet, în cadrul căruia admirabilul saxofonist este completat de alți trei muzicieni de excepție: David Virelles – pian, Dezron Douglas – bass şi Johnathan Blake – baterie.

Ravi Coltrane a evoluat pe scenă dar și în studio alături de pianiştii McCoy Tyner, Herbie Hancock, saxofoniştii Pharoah Sanders, Branford Marsalis, Michael Brecker, chitaristul Carlos Santana, bass-iştii Stanley Clarke, Christian McBride, bateristul Roy Haynes.

Lasă un răspuns